GRATIS tips, kennis en tools

Welkom op deze pagina waar je gratis tips, tools, handvatten en kennis aangereikt krijgt.
Je kunt dit gebruiken om je coachvraag te verhelderen. En natuurlijk scheelt het je qua kosten en zo kun je een sessie voorbereid ingaan, er meer uithalen en wellicht ben je sneller klaar.
Doe er je voordeel mee !

TIP 1. kom los van je gedachten, voorkom dat je verder overweldigd raakt en krijg weer controle!

Wanneer er schokkende dingen gebeuren en je merkt niet meer zo snel te herstellen, je gedachten blijven als een windmolen maar draaien is het lastig te stoppen. Een advies; ‘Ga maar iets leuks doen of denk er niet aan’ werkt totaal niet.
Wat wel werkt zijn de volgende opties. Al in de vorige eeuw ontdekten psychologen dat deze tips werken. Je hoeft nu alleen nog maar uit te vinden welke bij jou past en dat betekent uitproberen en oefenen, oefenen, oefenen.
Ik geef hier een aantal tips, wil je er meer tips of wil je een keer samen oefenen, zonder een heel traject aan te gaan, neem contact op.
O, denk erom. Houd je ogen open, zeker als je wat angstig bent of bang bent voor herinneringen!

Beschrijf je omgeving in detail en maak gebruik van al je zintuigen. Bijvoorbeeld: ‘De muren zijn wit, er zijn 3 groene stoelen en 4 blauwe.Beschrijf voorwerpen, geluiden, textuur, kleuren, geuren, vormen, nummers en temperatuur. Je kunt dit overal doen. Bijvoorbeeld in de auto of bus: ‘Ik zit in …, ik zie straks een koolzaadveld, zal het al geel zijn?
Gebruik humor. Denk na over iets grappigs om jezelf een andere stemming te geven.
-Laat warm of koud water over je handen lopen.
Draag een ‘gronden’‐voorwerp in je zak. Een klein voorwerp (een kleine steen, klei, een ring, een stuk stof) dat je kunt aanraken wanneer je je getriggerd voelt.
Loop langzaam, wees je bewust van iedere voetstap. Zeg ‘links’, ‘rechts’ bij iedere voetstap.
Denk na over favorieten. Denk na over je favoriete kleur, dier, seizoen, eten, tijd van de dag en tv‐programma.
Geef jezelf een veilig cadeautje, zoals een stuk snoep, een lekker diner of een warm bad.

Deze methode werkt! Maar net als alle andere vaardigheden moet je oefenen om het zo krachtig mogelijk te laten werken.
Hieronder zijn suggesties om het te laten werken.
-Oefen zo vaak als je kunt, ook wanneer je het niet nodig hebt, zodat je het uit je hoofd kent.
-Probeer en oefen gedurende een lange tijd (20‐30 minuten) en herhaal, herhaal, herhaal.
-Maak een combinatie van verschillende.
-Creëer je eigen methoden. Elke methode die je verzint kan beter werken dan de methoden die hier zijn beschreven, omdat ze van jou zijn.
-Begin voor je de controle over je boosheid verliest.

TIP 2. Wanneer denken en voelen goed gaat en wanneer niet.

Bespreek je met een psycholoog wanneer denken en voelen wel of niet goed gaat zal al snel Windows of Tolerance uitgelegd worden. Het nadeel van deze uitleg is dat het wat abstract is, ik heb vele cliënten/coachees het op een eenvoudige manier uitgelegd. Waar het omgaat is dat er iets in onze hersenen gebeurd.

Zit je lekker in je vel, de dag verloopt gewoon dan is je hersenbrein actief. Maar stel je voor, je loopt buiten en plots komt er een vrachtwagen om de hoek terwijl jij net de straat wilt oversteken. Hier neemt je reptielenbrein het van je over met slechts drie keuzes; Vechten, vluchten of bevriezen. Welke zou jij kiezen in dit geval? Ik zou in ieder geval niet proberen te vechten tegen de vrachtwagen, maar ja ieder zijn keuze 🙂
Nu is dit een simpel voorbeeld, na even te zijn geschrokken loop je weer verder en ga je door. Maar wat als die dag er nog meer gebeurt, een torenhoge rekening, je kind valt en breekt zijn arm, een naar gesprek of wat in Groningen gebeurt; een aardbeving.
Dan zul je merken dat je meer spanning en stress voelt. Ons lijf maakt de adrenaline aan en dat is goed, wanneer het te vaak wordt aangemaakt wordt je prikkelbaar, boos en kun je allerlei lichamelijke en geestelijke klachten krijgen. Vaak gebeurt dan ook het onhandige gedrag; toch die trui kopen, die bak ijs leegeten. Geen zin in koken, dus maar een patatje, ruzie maken met je partner etc.
Windows of Tolerance noem ik daarom; de twee lijnen waartussen je normaal gesproken prima functioneert, waar je kunt denken en voelen. Je moet langere tijd hiertussen zijn wil je kunnen doen aan (zelf)reflectie. Reflectie is vaak nodig alvorens je een beslissing kunt nemen of een oplossing kunt bedenken.
Overigens, tip 1 kun je gebruiken om weer tussen deze twee lijnen te komen.
Meer weten of toch eens uitleg hierover? Neem contact op.


TIP 3. Succesvol veranderen kun je leren.

Jazeker kan dat, maar waar begin je? Dat maakt het vaak lastig, ook voor mensen die wel ergens tegen aan lopen, maar nog niet goed weten hoe hun vraag te formuleren. Tegenwoordig moet je mondig zijn en als je het nog niet precies weet, tja, dan maar niets doen.
Bij aanbod op deze website vind je een afbeelding ‘Verander Succesvol’. In de afbeelding zijn de afzonderlijke stappen al voor je uitgewerkt. Waar merk je dan dat de vraag ligt? Zijn er omliggende zaken of personen waar je last van hebt? Weet je hoe je je doel kunt bereiken? Heb je kennis nodig of heb je het nodig een vaardigheid te vergroten? Bijvoorbeeld ‘Hoe houd ik het overzicht? of hoe kan ik zelf anders reageren op een conflict?’
Wil je dit eens samen doen? Neem contact op. Trouwens een eerste kennismaking is toch gratis.

TIP 4. Ontdekken van belangen. Weet wat je zelf belangrijk vindt en/of de ander.


Een tool die vrijwel voor zichzelf spreekt. Ben je in gesprek en lijkt alsof je langs elkaar heen praat. Deze hand kun je gebruiken om erachter te komen wat er eigenlijk speelt, wat jij en de ander eigenlijk belangrijk vinden. Waar je elkaar kunt steunen. Mooie bijkomst; je moet wel naar elkaar luisteren. Dat is de eerste stap onderweg naar begrip voor elkaar en voor jezelf! Succes

TIP 5. Gesprekstechnieken.

We kennen ze allemaal wel, de plaatjes als; laat OMA (Oordeel, Mening, Aanname) thuis. of neem ANNA ( Altijd Navragen Nooit Aannemen) mee. Maar ken je de ik-jij-wij methode om je mening duidelijk te zeggen, te zorgen voor je eigen gezonde grenzen waarbij je begrip kunt tonen voor de ander?


Meer weten? Wil je een keer samen oefenen? Neem contact op via contact, mail of bel/app.
Je kunt me ook volgen op instagram, daar deel ik wel vaker tips.
Er wordt nog gewerkt aan een boek waarin nog veel meer kennis , tips en tools in uitgewerkt worden. Een update hierover volgt later.

Hartelijke groet, Carla Pathuis